Menu

U Agi w kuchni

Gotujemy pełną parą!

Wegański makaron śródziemnomorski

uagiwkuchni

Kolejna moja propozycja na szybki, prosty i smaczny posiłek. Taki błyskawiczny obiad, idealny na mroźne dni. Nadal w klimacie śródziemnomorskim.

makaron_z_sosem

Makaron z sosem śródziemnomorskim, to taki troche bardziej podrasowany sos pomidorowy. Z samych wegańskich składników, także bedzie odpowiedni dla wegan i wegetarian. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • makaronu bezjajecznego (np. pełnoziarnistego)
  • puszki pomidorów
  • suszonych pomidorów
  • cebuli
  • oliwek (czarnych lub zielonych)
  • przypraw: tymianku, bazylii, pietruszki, chilli
  • soli i pieprzu

Paste wrzucamy do wrzątku i gotujemy al dente. Sos przygotowujemy przez obranie i pokrojenie cebuli, którą trzeba zeszklić. Potem dodać pomidory oraz wszystkie przyprawy i chwile pogotować. W miedzyczasie można wrzucić nieco przesiekane suszone pomidory i pokrojone oliwki. Podawać makaron uprzednio wymieszany z sosem. Nie jak w polskich domach bywa, polany sosem. Prawdziwy Włoch zawsze je paste już wymieszana z sosem.

A tu wersja też błyskawiczna na makaron, tylko w sosie serowo-smietanowym. Wiec juz nie wege:

© U Agi w kuchni
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci